De Siertuin

De siertuin is in 2008 onder architectuur van Lea Seuntjens aangelegd. De opdracht aan Lea was om een boeren siertuin te ontwerpen met veel beuk en rododendrons en bij het wandelen door de tuin zou men enkele malen verrast worden door aparte ‘hoekjes’. Lea heeft volgens ons de opdracht prima uitgevoerd. In 2008 hebben wij met onze vrienden ongeveer 5000 planten, plantjes, heesters en bomen geplant. Er is nu een prachtige volwassen siertuin ontstaan met 3 zon en 2 schaduw terrassen, een Koi vijver, een kippenren, een kleine moestuin met boomgaard.

Luchtfoto Siertuin
Siertuin vijver
Siertuin Buddha
Siertuin Terras

Tuinderij

Fase 1 van de tuinderij is in 2016/2017 aangelegd op basis van een landschapsontwerp van Marielle Kok [ www.kruitkok.nl ]. In het ontwerp is de eind situatie aangegeven. Het is onze intentie om binnen 5 jaar de eind situatie te bereiken. Fase 1 (2017) bestond uit de aanleg van een toegang weg, boomgaard en folie kas, groen strook aan west zijde en 3000m2 moestuin. De gehele tuinderij beslaat 5ha waarvan 1,5ha in fase 1 (2016/2017) in gebruik is als tuinderij. Fase 2 (2018) bestond uit de aanleg van het verlengde erf, de schuur met Wilma’s terras en de 6 groenten velden (VELT principe) plus dahlia veld. Fase 3 (2019) bestaat uit aanleg insecten hotel, egel hotel, plaatsing van informatie borden en aanleg 3ha walnoten gaard.

Fase 2 (2018) bestond uit het samenvoegen van Wilma’s terras en de ecologische tuinderij met een kleine uitbreiding (0,5 ha) van de tuinderij. Op de tuinderij wordt geheel volgens VELT ecologisch tuinieren gewerkt. De overige 3 ha zal tot oktober 2019 voor akkerbouw gebruikt worden. Op de tuinderij wordt op ecologische wijze geteeld. Voor ons betekend dit ‘met respect voor het natuurlijk evenwicht’. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt voorkomen door te kiezen voor resistente rassen , vruchtwisseling en diversiteit. Waar mogelijk wordt biologische bestrijding toegepast bijvoorbeeld door oorwormen, lieveheersbeestjes en mezen. Onkruid wordt met de hand of machinaal bestreden. De plantafstand is ruim om planten gezond te houden.

Fase 3 (2019) is inmiddels ook klaar. Er staat nu een insecten en egelhotel, meerdere informatie borden en er is een walnoot gaard van 3ha met in totaal 177 walnotenbomen aangeplant. In totaal zijn er nu meer dan 200 walnoten bomen aanwezig op De Weitens waarvan 177 ge-ente bomen en de rest zaailingen.

De basis van ecologisch tuinieren is een gezonde bodem. De eerste jaren van de tuinderij zal vooral aandacht worden besteed aan bodem verbetering. Op basis van een bodem monster (2017) is een bodem verbetering plan opgesteld. Een belangrijk onderdeel is het opbrengen van uitgerijpte compost gemengd met lavagruis. Deze combinatie brengt veel bodemleven, stikstof, Mineralen (calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium, magnesium) en spoorelementen (ijzer, zink, koper, molybdeen, boor, mangaan) in de juiste verhouding in de grond. In 2020 zal wederom uitgerijpte compost vermengt met lavagruis worden aangebracht.

De groenstrook aan de west zijde is beplant met een ruime diversiteit in heesters, struweel struiken en bomen. De groenstrook is bedoelt als windvang voor de tuinderij en als verblijf en foerage plaats voor verschillende insecten en kleine dieren. Naast deze groenstrook zal in 2020 door de provincie Noord Brabant een grondwal van 9m breed en 2m hoog worden aangelegd en op een soortgelijke manier worden ingeplant.

Nederlands Latijn
Chinese kornoelje Cornus kousa chinensis
Tamme kastanje Castanea sativa
Vijg Ficus carica ‘Bornholm’s Diamant’
Walnoot Juglans regia
Hazelnoot Corylus avellana
Lijsterbes Sorbus aucuparia
Amerikaans krente boompje Amelanchier lamarckii
Meidoorn Crataegus monogyna
Gewone sering Syringa vulgaris
Boeren jasmijn Philadelphus virginal
Vlinderstruik Pink Delight Buddleja davidii ‘Pink Delight’
Vlinderstruik Empire Blue Buddleja davidii ‘Empire Blue’
Vlinderstruik White Profusion Buddleja davidii ‘White Profusion’
Hondsroos Rosa canina
Chinees klokje Forsythia intermedia ‘Spectabilis’
Veldesdoorn Acer campestre
Sleedoorn Prunus spinosa
Ligustrum Ligustrum vulgare
Japanse bottelroos Rosa rugosa
Vlierbes Sambucus nigra
Gelderse roos Viburnum opulus
Witte kornoelje Cornus alba ‘Sibirica’
Wilde roos/egelantier

Bijenboom

Rosa rubiginosa

Tetradium daniellii

Boomgaard

De boomgaard is gesitueerd aan de oostzijde van de tuinderij en vormt een natuurlijke afscheiding met de bebouwing. Bij gebruik van de hoofdingang, net voorbij MGR smetsstraat 30, komt U via een 300m lange toegangsweg via de boomgaard op de tuinderij uit. De boomgaard bestaat uit 110 fruitbomen waarvan een hoogstam appelboom meer dan 70 jaar oud is en een laagstam perenboom 23 jaar oud is. De oude appelboom hebben we helaas op 3m moeten afzagen omdat hij aangetast was door paddestoelen. De rest van de fruitbomen is  in oktober en november 2016 geplant en waren toen tussen 4 en 7 jaar oud op De Weitens door Jack, Wilma en een groepje vrijwilligers. Het merendeel zijn hoogstam fruitbomen.

De boomgaard bestaat uit:

 • 75 appel bomen verdeeld over 22 soorten
 • 27 peren bomen verdeeld over 11 soorten
 • 9 pruimen bomen verdeeld over 6 soorten
Appelbomen
 1. Alkamane
 2. Brabantse bellefleur
 3. Citroenappel
 4. Ecolette
 5. Eggremont russett
 6. Gele reinette
 7. Gloster
 8. Gravensteiner
 9. James Grieves
 10. Joseph musch
 11. Karmijn de Sonnaville
 12. Laxton’s Superb
 13. Lemoenappel
 14. Gele reinette
 15. Notarisappel
 16. Ossekop
 17. Joseph musch
 18. Queen cox
 19. Rode herfst Calville
 20. Schellinkhouter
 21. Schone van Boskoop (Goudreinet)
 22. Sterappel
 23. Wellant
Perenbomen
 1. Comice de Doyenne
 2. Comtesse de Paris
 3. Grieser Wildeman
 4. Josephine de Malins
 5. Juttepeer
 6. Legipont
 7. Precoce de trevoux
 8. Saint Remy
 9. Williams
 10. Winterjan Kleipeer
Pruimenbomen
 1. Belle de Louvain
 2. Kwets
 3. Mirabelle de Nancy
 4. Reine Claude d’Althan
 5. Reine Claude d’Oullins
 6. Reine Victoria

Verder zijn er op de tuinderij nog een 25 tal walnoten, een 11 tal tamme kastanje, 2 mispel en 1 kweepeer bomen te vinden. Door Henk Heimans, een lokale imker zijn vier bijenkasten geplaatst voor de bestuiving en productie van streekhoning. Deze streekhoning is op Wilma’s terras te koop. Onder de hoogstam bomen kunnen auto’s geparkeerd worden.

Jack & Wilma planten eerste fruitboom (28 november 2016)
Boomgaard
Bijenkasten op de Weiten