De Siertuin

De siertuin is in 2008 onder architectuur van Lea Seuntjens aangelegd. De opdracht aan Lea was om een boeren siertuin te ontwerpen met veel beuk en rododendrons en bij het wandelen door de tuin zou men enkele malen verrast worden door aparte ‘hoekjes’. Lea heeft volgens ons de opdracht prima uitgevoerd. In 2008 hebben wij met onze vrienden ongeveer 5000 planten, plantjes, heesters en bomen geplant. Er is nu een prachtige volwassen siertuin ontstaan met 3 zon en 2 schaduw terrassen, een Koi vijver, een kippenren, een kleine moestuin met boomgaard.

Luchtfoto Siertuin
Siertuin vijver
Siertuin Buddha
Siertuin Terras

Tuinderij

Fase 1 van de tuinderij is in 2016/2017 aangelegd op basis van een landschapsontwerp van Marielle Kok [ www.kruitkok.nl ]. In het ontwerp is de eind situatie aangegeven. Het is onze intentie om binnen 8 jaar de eind situatie te bereiken. Fase 1 (2017) bestond uit de aanleg van een toegang weg, boomgaard en folie kas, voedsel bos aan west zijde en 3000m2 moestuin. De gehele tuinderij beslaat 5ha waarvan 1,5ha in fase 1 (2016/2017) in gebruik is als tuinderij. Fase 2 (2018) bestond uit de aanleg van het verlengde erf, de schuur met Wilma’s terras en de 6 groenten velden (VELT principe) plus dahlia veld. Fase 3 (2019) bestaat uit aanleg insecten hotel, egel hotel en plaatsing van informatie borden.

Fase 2 (2018) bestond uit het samenvoegen van Wilma’s terras en de ecologische tuinderij met een kleine uitbreiding (0,5 ha) van de tuinderij. Op de tuinderij wordt geheel volgens VELT ecologisch tuinieren gewerkt. De overige 3 ha zal voor akkerbouw gebruikt worden. Op de tuinderij wordt op ecologische wijze geteeld. Voor ons betekend dit ‘met respect voor het natuurlijk evenwicht’. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt voorkomen door te kiezen voor resistente rassen , vruchtwisseling en diversiteit. Waar mogelijk wordt biologische bestrijding toegepast bijvoorbeeld door oorwormen, lieveheersbeestjes en mezen. Onkruid wordt met de hand of machinaal bestreden. De plantafstand is ruim om planten gezond te houden.

De basis van ecologisch tuinieren is een gezonde bodem. De eerste jaren van de tuinderij zal vooral aandacht worden besteed aan bodem verbetering. Op basis van een bodem monster is een bodem verbetering plan opgesteld. Een belangrijk onderdeel is het opbrengen van uitgerijpte compost gemengd met lavagruis. Deze combinatie brengt veel bodemleven, stikstof, Mineralen (calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium, magnesium) en spoorelementen (ijzer, zink, koper, molybdeen, boor, mangaan) in de juiste verhouding in de grond.

Het voedselbos aan de west zijde is beplant met een ruime diversiteit in heesters, struweel struiken en bomen. Het voedselbos is bedoelt als windvang voor de tuinderij en als verblijf en foerage plaats voor verschillende insecten en dieren.

Nederlands Latijn
Chinese kornoelje Cornus kousa chinensis
Tamme kastanje Castanea sativa
Vijg Ficus carica ‘Bornholm’s Diamant’
Walnoot Juglans regia
Hazelnoot Corylus avellana
Lijsterbes Sorbus aucuparia
Amerikaans krente boompje Amelanchier lamarckii
Meidoorn Crataegus monogyna
Gewone sering Syringa vulgaris
Boeren jasmijn Philadelphus virginal
Vlinderstruik Pink Delight Buddleja davidii ‘Pink Delight’
Vlinderstruik Empire Blue Buddleja davidii ‘Empire Blue’
Vlinderstruik White Profusion Buddleja davidii ‘White Profusion’
Hondsroos Rosa canina
Chinees klokje Forsythia intermedia ‘Spectabilis’
Veldesdoorn Acer campestre
Sleedoorn Prunus spinosa
Ligustrum Ligustrum vulgare
Japanse bottelroos Rosa rugosa
Vlierbes Sambucus nigra
Gelderse roos Viburnum opulus
Witte kornoelje Cornus alba ‘Sibirica’
Wilde roos/egelantier Rosa rubiginosa

Boomgaard

De boomgaard is gesitueerd aan de oostzijde van de tuinderij en vormt een natuurlijke afscheiding met de bebouwing. Bij gebruik van de hoofdingang, net voorbij MGR smetsstraat 30, komt U via een 300m lange toegangsweg via de boomgaard op de tuinderij uit. De boomgaard bestaat uit 110 fruitbomen waarvan een hoogstam appelboom meer dan 50 jaar oud is en een laagstam perenboom 23 jaar oud is. De rest van de fruitbomen is  in oktober en november 2016 geplant en waren toen tussen 4 en 7 jaar oud op De Weitens door Jack, Wilma en een groepje vrijwilligers. Het merendeel zijn hoogstam fruitbomen.

De boomgaard bestaat uit:

 • 75 appel bomen verdeeld over 22 soorten
 • 27 peren bomen verdeeld over 11 soorten
 • 9 pruimen bomen verdeeld over 6 soorten
Appelbomen
 1. Alkamane
 2. Brabantse bellefleur
 3. Citroenappel
 4. Ecolette
 5. Eggremont russett
 6. Gele reinette
 7. Gloster
 8. Gravensteiner
 9. James Grieves
 10. Joseph musch
 11. Karmijn de Sonnaville
 12. Laxton’s Superb
 13. Lemoenappel
 14. Gele reinette
 15. Notarisappel
 16. Ossekop
 17. Joseph musch
 18. Queen cox
 19. Rode herfst Calville
 20. Schellinkhouter
 21. Schone van Boskoop (Goudreinet)
 22. Sterappel
 23. Wellant
Perenbomen
 1. Comice de Doyenne
 2. Comtesse de Paris
 3. Grieser Wildeman
 4. Josephine de Malins
 5. Juttepeer
 6. Legipont
 7. Precoce de trevoux
 8. Saint Remy
 9. Williams
 10. Winterjan Kleipeer
Pruimenbomen
 1. Belle de Louvain
 2. Kwets
 3. Mirabelle de Nancy
 4. Reine Claude d’Althan
 5. Reine Claude d’Oullins
 6. Reine Victoria

Verder zijn er op de tuinderij nog een 14 tal walnoten, een 6 tal tamme kastanje, 2 mispel en 1 kweepeer bomen te vinden. Door Henk Heimans, een lokale imker zijn vier bijenkasten geplaatst voor de bestuiving en productie van streekhoning. Deze streekhoning is op Wilma’s terras te koop. Onder de hoogstam bomen kunnen auto’s geparkeerd worden.

Jack & Wilma planten eerste fruitboom (28 november 2016)
Boomgaard
Bijenkasten op de Weiten