Appels

Appels zijn niet alleen lekker, maar appels bevatten veel voedingsvezels en natuurlijke suikers. Voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering. Ze helpen ook bij de opname van andere belangrijke voedingsstoffen. De natuurlijke suikers in appels worden langzamer opgenomen dan gewone suiker. Daardoor geven ze langer energie. Daarnaast bevat de appel relatief veel vocht. Daarom bewaren we al eeuwen een appeltje voor de dorst. De boomgaard bestaat uit 75 appel bomen verdeeld over 22 soorten. Het merendeel zijn hoogstam fruit bomen. Alle fruitbomen hebben een soort aanduiding in de boomgaard zodat U uw favoriete fruitsoort kan herkennen.

Soort Smaak Pluktijd Afbeelding Bijzonderheden
Alkamane Zoet/zuur Augustus/ September Het vruchtvlees is roomwit en vrij stevig tot tamelijk hard. Alkmene kan voor het maken van appelmoes gebruikt worden
Brabantse bellefleur Zoet/zuur/ aromatisch September De kleine groengele appels hebben een vettige schil en grote rode blos aan zonnezijde. Het vruchtvlees is wit en stevig van structuur.
Citroenappel Onbekend Onbekend Citroen-geelachtig van kleur; tamelijk grote appel
Ecolette Zacht/zuur/ aromatisch September Kruising van Elstar en Prima. Appels kunnen lang bewaard blijven. Zeer ziekte resistent.
Egremont russett Noot / honing Oktober Kan bewaard worden tot januari maar zijn vers geplukt het lekkerst
Gele reinette Zoet Fijne appel voor moes beschreven, maar is ook, nadat hij na gerijpt is in december, fijn en zacht van smaak om zo uit de hand te eten. Het is een zeer goede bewaarappel
Gloster Zacht/zuur Oktober Een saprijke appel met een friszure smaak. Deze appel is vrij groot en rond gevormd
Gravensteiner Zoet/fris/ aromatisch Augustus De gravensteiner is een ouderwetse verwerkingsappel. Deze appel is niet goed te bewaren, maar waarom zou je dat willen bij zo’n heerlijke appel?!
James Grieves Zacht/zuur/ aromatisch September Vrij populair voor zijn specifieke smaak. Dit ras staat bekend als een sterke bestuiver. Ondanks de goede smaak van de appel, is dit ras weinig in de supermarkt terug te vinden omdat hij makkelijk beurs wordt.
Joseph musch Zuur/zoet September/ Oktober Een grote, brede appel, donkerrode blos, half ruwe schil. Vruchtvlees zuur-zoet en tamelijk vast, tafelappel tot november en daarna beter als stoofappel
Karmijn de Sonnaville Zacht/zuur/ aromatisch September/ Oktober De kleur is geelachtig groen met roestbruinrode inslag, wit sappig en aromatisch vruchtvlees, goede zoet-zuur balans en heerlijk aroma. Bijzonder lekkere eetappel (ook voor sappen geschikt) – bewaart goed.
Laxton’s Superb Zoet/zuur Oktober Geschikt als handappel en moesappel
Lemoenappel Zacht/zuur/ aromatisch September Een appel met een aromatische smaak. Deze appel is zeer laat rijp. Een grote, groene tot roestbruine appel met een iets rode blos. De appel is breed en plat, en het vruchtvlees is wit, saprijk en friszuur.
Notarisappel Zacht/zuur/ aromatisch September Een appel met een zeer goede smaak. Kan op vele manieren worden geconsumeerd. De notarisappel is in 1890 geteeld door notaris van den Ham in Lunteren.
Ossekop (Malus domestica ´Belle-Fleur Larche Mouche) Zacht/zuur September Grote groene appel met rode blos, eetappel, vruchtvlees geelachtig, droog en zachtzuur – ideaal voor lichte gronden – te gebruiken in oktober-november , goede bewaarappel
Queen cox Zacht/zuur/ aromatisch September De Queen Cox is een platte, brede appel en hij is klein van stuk. De appel is bleekgroen van kleur. Als hij helemaal rijp is, verandert de kleur naar geel met een oranjerode blos en strepen. Het vruchtvlees is geel en stevig.Geschikt als: handappel en bewaarappel.
Red Prince Zoet/zuur September Zeer hoge hardheid. Door gunstige zoet-zuur verhouding zijn de vruchten zeer smaakvol.
Rode herfst Calville Zoet September Zoete smaak en vruchtvlees is los van structuur, maar bij verwerking in de keuken kookt de appel niet tot moes. Het vruchtvlees kan met name bij oudere bomen ook nog rood-doortrokken zijn
Schellinkhouter Lichtzuur/ aromatisch September/ Oktober Goede handappel, gevonden in het Noord-Hollandse Schellinkhout. Ieder die een appel lust, lust vast ook wel een Schellinkhouter
Schone van Boskoop (Goudreinet) Zacht/zuur September Deze groenbruine tot bruinrode appel is zeer geschikt voor verwerking in bijv. appeltaart. De stukjes appel houden tijdens het koken goed hun vorm. Een bekenden koosnaam van de Schone van Boskoop is Goudreinet
Sterappel Lichtzuur/ aromatisch September Een appel met een speciaal aroma. Dit ras is vrij oud, en geeft kleine appeltjes.
Wellant Zoet September/ Oktober Smaakvolle handappel. De Wellant appel is een opvallende verschijning met zijn klassiek rode blos en robuuste formaat.

De appels kunnen worden besteld en afgehaald op de tuinderij, indien voorradig. Kijk in onze online winkel of kom naar de tuinderij.

Peren

Peren bevatten geen mineralen van betekenis en slechts 2 vitaminen: C en K. Peren bevatten wel veel vezels die goed zijn om het eten op gelijkmatige wijze te verteren. De boomgaard bestaat uit 27 peren bomen verdeeld over 11 soorten. Het merendeel zijn hoogstam fruit bomen. Alle fruitbomen hebben een soort aanduiding in de boomgaard zodat U uw favoriete fruitsoort kan herkennen.

Soort Smaak Pluktijd Afbeelding Bijzonderheden
Comice de Doyenne Zoet/ aromatisch September Een saprijke peer met een heerlijke zoete geur. Geeft erg goed vrucht. De vruchten zijn erg lekker
Comtesse de Paris Zoet/ lichtzurig November Middelgrote, langwerpige vruchten. Dit oude ras is zeer zoet maar met weinig aroma
Conférence Zoet September Een sappige zoete peer. Is goed ziekteresistent en een makkelijke bestuiver.
Grieser Wildeman Zoet Oktober Een goed rood-kokende stoofpeer. Heeft een heerlijke smaak en geeft goed vrucht
Josephine de Malins Zoet November Zeer sappig. De peer heeft een eigenaardige vorm, is breed en plat van onderen. Winterpeer.
Juttepeer Zoet/zuur September Het vlees is saprijk, fijn, en smeltend, doch in de nabijheid van het klokhuis met enige steenachtige korreltjes bezet
Legipont Zoet/ aromatisch September De Legipont is een sappige vroege handpeer
Precoce de trevoux Zoet Augustus/ September Handperen, smaken fris, sappig zoet en zijn redelijk groot met een groengele kleur.
Saint Remy Zoet/zuur Oktober St. Remy behoort tot een van onze beste stoofperen, draagt goed en regelmatig. Het is een hard groene peer die niet geschikt is voor ongekookte consumptie
Williams Zoet Augustus Een grote aromatische handpeer. Word ook wel Bartlett genoemd. Deze peer is zeer bekend om zijn gebruik in Poire Williams, een kleurloze brandewijn
Winterjan Kleipeer Zoet Oktober Een rood kokende stoofpeer. Deze stoofpeer werd al in 1700 in Nederland gegeten. De kleipeer blijft, vergeleken met andere rassen, vrij klein. De kleipeer geeft kleine vruchtjes.

De peren kunnen worden besteld en afgehaald op de tuinderij, indien voorradig. Kijk in onze online winkel of kom naar de tuinderij.

Pruimen

De pruim is de vrucht met de meeste antioxidanten. Pruimen zijn een van de meest makkelijke vruchten om zelf te kweken volgens internet. We gaan het meemaken op De Weitens.

Soort Smaak Pluktijd Afbeelding Bijzonderheden
Belle de Louvain Zoet Augustus Een zeer grote pruim, rood-blauw van kleur. Deze jam wordt traditioneel voor jam gebruikt.
Kwets Zoet September Een langwerpige blauw-bruine pruim afkomstig uit de Betuwe
Mirabelle de Nancy Zoet Augustus Een ronde goudgele pruim met een goede smaak. Een zeer kleine en zeer zoete pruim. Word ook wel kroosjespruim of mirabelle genoemd.
Reine Claude d’Althan Zoet Augustus Geeft kleine tot middelgrote rode zeer zoete vruchten, sappig vruchtvlees, heeft een goede smaak
Reine Claude d’Oullins Zoet Augustus Een groen-gele pruim met blos. De Reine Claude D’Oullins geeft grote vruchten die goed van smaak zijn.
Reine Victoria Zoet Augustus Een vrij kleine en langwerpig gevormde pruim. Deze pruim geeft zeer makkelijk en veel vrucht en wordt lekker zoet. De pruim is felroze gekleurd.

De peren kunnen worden besteld en afgehaald op de tuinderij, indien voorradig. Kijk in onze online winkel of kom naar de tuinderij.

Bessen

Er is niets lekkerder dan bessen plukken uit eigen tuin. Er zijn veel bekende bessen die direct tijdens het plukken gegeten kunnen worden zoals:

 • Blauwe ‘bosbessen’
 • Zwarte bessen
 • Witte bessen
 • Rode (aal)bessen
 • Kruisbessen

Deze 5 soorten groeien op de tuinderij. In het voedselbos groeit ook nog de vlierbes. Speciale aandacht verdient de bosbes. De ‘bosbes’ die in de winkel te verkrijgen is heet eigenlijk niet echt bosbes, maar Amerikaanse blauwe bes. De echte bosbes is alleen in het wild te vinden.

Wij hebben 3 soorten Amerikaanse blauwe bessen geplant:

 • Patriot (rijp in juli)
 • Blue crop (rijp in augustus)
 • Coville (rijp in september)

Helaas zijn de planten pas 3 jaar en zullen eerst nog flink moeten groeien voordat er een grote oogst verwacht kan worden. Maar ook de zwarte bes is populair. De zwarte bes is volgens experts gezonder als de dure maar momenteel nogal hippe goji-bessen. Zwarte bessen doen het goed in de Nederlandse tuin. Het is een lekkere vrucht met veel geneeskracht. De zwarte bes is rijk aan antioxidanten. Witte bessen zijn zoeter dan rode bessen. Rode bessen zijn zuur maar hoog in pectine, wat fijn is bij het maken van taarten of jam. We hebben enkele kruisbessen struiken oftewel knoezels. De stekels maken de bessenstruik niet populair.

De bessen kunnen worden besteld en afgehaald op de tuinderij, indien voorradig. Kijk in onze online winkel of kom naar de tuinderij.

Kruisbessen
Witte bessen
Rode bessen
Zwarte bessen
Blauwe bosbessen

Bramen & Frambozen

Op De Weitens beginnen we met een klein frambozen en bramen veldje om te testen welke soorten het goed doen op onze grond en in Wilma’s gebak. Wist u dat de framboos familie is van de roos? Ze hebben ook stekels maar niet zo hinderlijk als die van de roos. Maar de framboos is ook een nauw lid van de braam. Daarom is het mogelijk om frambozen met bramen te kruisen en dan krijg je braambozen zoals bijvoorbeeld de Tayberry. De braam is zoet, soms iets zuur en sappig. Bij bramen geldt: hoe groter, hoe lekkerder. Bramen en frambozen zijn niet alleen lekker maar ook bijzonder voedzaam.

Wij experimenteren met:

 • Polka framboos – een doordrager met kleine doornen. De vruchten zijn langwerpig en groot, stevig en goed van smaak. De smaak is zoet met een goed aroma.
 • Tulameen framboos – Levert in juli/augustus grote helder rode vruchten, is goed houdbaar en lekker zoet.
 • Tayberry framboos – levert in augustus donker rode vruchten. Langwerpig van vorm en zoet van smaak.
 • Theodoor Reimers braam – levert grote sappige en zoete vruchten in augustus/september. Heeft stevige doornen.
 • Navaho braam – levert van eind juli tot begin oktober grote, stevige en sappige vruchten met een goed aroma.
 • Braam van de buren – deze braam heeft Jack gestekt van de bramen van de buren. De bramen zijn groot, sappig en zoet.

Indien er voldoende productie is kunnen frambozen en bramen worden besteld en afgehaald op de tuinderij. Kijk in onze online winkel of kom naar de tuinderij.

Polka Framboos
Tulameen Framboos
Tayberry Framboos
Theodoor Reimers braam
Navaho Braam